Son zamanlarda doğal afetlerin daha yaygın ve yoğun hale gelmesiyle, alt yapı zarar görmekte ve yeni çözümler gerekmektedir. Mevcut iletişim araçlarını yerinde kullanmak önemlidir. Uydu teknolojisinin, bu yıkıcı olaylardan hissedilen etkiyi en aza indirmeye ilişkin birçok yararlı kullanımı vardır.

Afet anında aynı coğrafyada farklı bölgeler ile iletişim kurulması amacıyla, uydu anteni aracılığı ile internete kesintisiz iletişim sağlanması, tüm iletişim araçlarının ortak kullanım alanı olan uydu teknolojileri ile veri transferi her yerden ve kesintisiz teknoloji aktarımı sağlanabilmektedir.

Geniş bant internet sistemine hali hazırda çanak antenlerle sürekli ve kesintisiz olarak dünyanın her yerinden erişim sağlanabilir. Uydu antenleri sadece TV izleme aracı değildir.

Dünyanın birçok noktasında örneğin New York’ta kişilerin tercihi Uydu internet olabiliyor. 2010 yılında sadece bu şehirde 450 bin uydu internet kullanım tercihlisi vardı. Veya Hala kablonun ve fiberin gidemediği yerlerde internete erişim için çanak antenler kullanılmaktadır. Çanak antenler ile erişilen internet ağına giriş yapmak için kablo ve fiber bağlantısı gerekmemektedir. Bireysel kullanımda kablo ve fibere alternatif Uydu internet tercih edilebilmektedir.

Uydu internet teknolojisi, bir felaket meydana geldiğinde engel tanımadan sadece enerji sağlanması ile önemli verileri alma ve gönderme gücüne sahiptir.

Uydular, Dünya atmosferinin üzerinde güvenli bir şekilde oturur ve geniş coğrafi konumlara hitap edecek iletişim sağlarlar, önlerinde iletişimi kesecek bir engel olmayacaktır.

Genişbant internete ulaşıldığında tüm ağların ortak buluşma yeri olan veri merkezlerinde bilgilerin birbiri ile haberleşmesi mümkün olacaktır.

Deprem, tsunami, sel veya kasırgada yer altı kablolarının zarar görmesi ve bunların tamir sürecini beklemek yerine acil kurulan uydu sistemleri hemen iletişimi sağlayacaktır.

Geniş bant Uydu internet sistemleri VSAT uygulamasıdır. Doğru bir planlama ve uygulama ile birçok can ve malı iletişim kurarak acil kurtarılabilir.

Özellikle deprem anında kolayca kurularak devreye alının VSAT uydu sistemleri bölgenin durumunu ya da bir yangın varsa görüntülerini, ya da soğukluk derecesini hemen ilgililere iletecektir.

VSAT KA-KU bant uydu internet sistemleri, ekiplerinin karasal iletişim biçimlerinin çalışmadığı zamanlarda da acil iletişim kurmasına olanak tanır. Ayrıca normal dönemde sadece elektrik olan ve hiçbir alt yapının olmadığı, maden, çiftlik veya deniz alanlarında sürekli iletişim için çok uygun teknolojilerdir.

 

Uydu haberleşme sistemi yer istasyonu ve uzayda bulunan uydular olmak üzere iki ana unsurdan oluşur. Bunların arasında iletişimi çanak anten tabir edilen sitemler sağlarlar.

Uydu haberleşme sistemlerinin en büyük avantajı karasal altyapının olmadığı konumlarda, küresel kapsama alanı içerisinde yer alan birçok kullanıcıya aynı anda iletişim imkânı sağlaması ve doğal afetlerde neredeyse tek iletişim kaynağı haline gelmesidir.

Tüm bunlar, uydu teknolojisinin afet yardımı çabalarının bugünü ve geleceği için hayati bir bileşen olduğunu gösteriyor.

Bu önemli sistemin afet anında devreye alınması konusunda çeşitli organizasyonlar oluşmuştur. Sadece sistemin var olması değil, aynı zamanda afet anında devreye alınması için insan gücüne ve bilgili insan gücüne ihtiyaç vardır.

Afet öncesi eğitimi verilen kişilerin adres ve iletişim bilgileri bir merkezde hatta birkaç merkezde toplanır ve bu bilgiler uluslararası yardım kuruluşlarının kullanımına da açıktır.

Bölgemizde TUYAD bu eğitim çalışmalarını yapmakta ve son depremde bölgeye evvelce eğitilmiş VSAT kurulumcuları yönlendirmiştir. Şimdi hemen daha fazla uzman yetiştirerek Tüm Türkiye’de olabilecek bir afette sistemleri devreye alacak birçok kişi sisteme kaydedilmeye başlandı bile.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kriz zamanlarında can ve mal kurtarmak için uzaya dayalı önemli varlıklarını kullanmak üzere 2006 yılında Yer Bilimi Afetler Programı’nı başlattı. Uydularından gelen bilgiler analiz etti.

Gördüğünüz gibi, uydular aracılığıyla çok çeşitli afetleri izlemek ve incelemek mümkün. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve özel şirketler, afet bölgelerine hedefli, verimli yardım sağlamak için teknolojiyi kullanıyor. İklim değişikliğinin sonuçları arttıkça, uydular, veri toplayan analiz yazılımıyla birlikte, doğal olayları ve müteakip yardım çabalarını tahmin etmede daha etkili hale gelecektir.

TUYAD, 23 yıldır uydu endüstrisinde güvenilir bir isim olmuştur. Kâr amacı gütmeyen kuruluşumuz ülkemizin çok önemli markalarının bir arada olduğu ve dünyanın çeşitli ülkelerinde söz sahibi kuruluşların üye olduğu bir dernektir.

Afet anında tabi ki enkaz altındakilerin kurtarılma çalışması için uzmanlara ihtiyaç vardır. Sağlık ekiplerine ve yangın söndürme ekiplerine de ihtiyaç vardır. Güvenlik güçlerine de ihtiyaç vardır. İşte bu ihtiyaçlara uydu teknolojileri uzmanları da dahil olmuştur. Ve bizler gönüllü olarak bu alanda var olmaya destek vermeye devam edeceğiz.

 

TUYAD BAŞKANI

HAYRETTİN ÖZAYDIN