Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin milli uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilme sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türksat 6A’nın Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olduğunu ve bu projenin ülkenin 40 yıllık uzay hedeflerinin bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki gelişimine vurgu yaparak, Turgut Özal döneminde TÜBİTAK UZAY’ın kurulması ve sonrasında Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarını anlattı.

Türksat 6A projesinin tamamlanma aşamasında olduğunu ve uçuş modelinin nakliye öncesi halinin görüldüğünü aktardı. Proje sürecinde yerli ve milli teknolojilerin kullanıldığını vurgulayarak, uydunun bütün kritik alt sistemlerinin yerli olarak geliştirildiğini belirtti. Bakan Kacır, Türksat 6A’nın 8 Temmuz haftasında uzaya gönderilmeye hazırlandığını ve bu süreçten sonra nakliye faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Ayrıca, fırlatma sonrası yerleşme aşamasında Türk ekiplerinin kendi imkanlarıyla çalışacağını ve bu sürecin Türkiye için önemli bir deneyim olacağını söyledi. Türksat 6A’nın 4.250 kilogramlık bir uydu olduğunu ve Türkiye’nin yerli uydu geliştirme faaliyetlerinin devam edeceğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A’nın geliştirilme sürecinde önemli bir vurgu yaparak, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, ve CTech gibi kuruluşların bir arada çalıştığını belirtti. Projede dönem dönem yaklaşık 400’e yakın uzmanın ortak çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Bu işbirliğiyle Türkiye’nin milli uzay projelerine katkı sağlandığını vurguladı.

Toplantıya, Bakan Yardımcıları Ahmet Yozgatlıgil ve Zekeriya Çoştu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da katıldı. Bu isimlerin katılımıyla, Türkiye’nin uzay ve teknoloji alanındaki önemli projelere verdiği destek ve bu alandaki ulusal çabaları vurgulandı.