Elektronik sanayicileri olarak her satış yaptığımız ürün için vergi toplama memuru gibi çalışıyoruz.

HER EVE LAZIM OLAN TELEVİZYONA % 41 VERGİ ÖDÜYORUZ

 

10.000,00 TL’lik bir televizyonun

1.600,00 TL’si TRT Bandrol Ücreti, (%16)

800,00 TL’si Özel Tüketim Vergisi, (% 6,7)

2.250,00 TL’si Katma Değer Vergisi’dir (%18)

4.600 TL satıştan tahsilatla vergi olarak devlete ödüyoruz.

 

Yani her eve lazım olan bir televizyon için toplam  %41 vergi; yani 10.000,00 TL’ye satılan bir televizyon için 4.600,00 TL vergi ödüyoruz.

 

Sadece TRT kurumuna giden bu vergi çok yüksektir ve eğer Türk televizyon sanayisini kalkındırmak için çıktı ise tüm televizyonlara dağıtılmalıdır.

 

Lüks değil elzem olan Televizyon için bu kadar vergi sektörümüz için çok ağır bir yüktür. İndirilmesini talep ediyoruz.

 

İlk olarak 1984 yılında çıkarılmış olan 3093 sayılı TRT Bandrol Vergisi, o zamanlar sadece TRT televizyonu olduğu içindi ve tamamı devlet televizyonunun kalkınması için ödeniyordu.

 

3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun günümüz şartlarına uygun düzenlenmesi, televizyon vergilerinin azaltılması ve alınan vergilerin tüm televizyonlara eşit dağıtılması televizyon izleme kalitesini içerik zenginliğini ve sektörünü güçlendirecektir.

 

Televizyonlardan alınan %16 TRT Vergisi gibi uydu alıcılarından alınan %10 Bandrol Vergisi çok yüksektir. Vatandaşın özellikle pandemi döneminde daha fazla TV’ye ve uydu alıcısına ihtiyacı varken bu vergilerde indirim yapılmaması satışları olumsuz etkileyecektir. Firmalarımız elektronik ürün satışında vergi toplayıcısı durumuna gelmiştir. Toplanan vergiler sanki ürünün pahalıya satıldığı algısını da yaratmaktadır.

 

Televizyon ve uydu alıcıları lüks tüketim ürünleri değildir. En dar gelirli vatandaşın dahi almak zorunda olduğu bu ürünlerin vergileri düşürülmeli veya düzenlenmelidir.

 

 

Bu ürünler her evde olması gereken lüks olmayan ve ihtiyaç ürünleridir.

ÖTV oranı % 6,7 olan mallar arasında radyo Teyp, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar, klimalar ve elektrikli küçük ev aletleri yer alıyor ve Elektronik sanayicilerinin maalesef direk maliyetlerine binmektedir. Son tüketiciden alınmasını ön gören kanun alışıla gelmiş satış sisteminde uygulanamamaktadır.

Vatandaşın lüks değil elzem olarak satın aldığı cep telefonlarında da ÖTV oranı % 20’dir.