Dünya gelişen teknolojilerin de rüzgârıyla daha hızlı değişiyor… TV teknolojileri de bu değişimden üzerine düşen payı alıyor. İnternet ve TV’nin birleşim noktası olan IPTV, hızla en çok kullanılan TV izleme yöntemi olma yolunda ilerliyor. TUYAD olarak projelendirmeye çalıştığımız ‘FREE IPTV’ programı ile bu teknolojiyi farklı bir boyuta taşımayı hedefliyoruz.

Televizyon ve set üstü kutular kullanılarak internet aracılığı ile TV izleme seçeneğidir. Kanallar ülke ve dil sıralaması ile son kullanıcının tercihine sunulmaktadır.

Halen IP Receiverlar piyasada satılan 81 markanın 73’ünde mevcuttur. Son tüketici 2018 yılında %40 oranında internet televizyonculuğunu tercih etmiştir. İzleme seçenekleri arasında bulunan internet TV fiber altyapıyı kullanan internet sağlayıcıların teknolojileriyle izlenebilmektedir.

İstenilen Yerden İstenilen Yayın

FREE IPTV Türkiye merkezli uluslararası hizmet verecek bir teknolojidir. Kanal sıralaması sadece Türk yayınları değil her ülkenin yayın dili olacaktır. Sıralamada her ülkenin ücretsiz kanalları (ulusal kanalları) olacaktır. Ülkemizde ikamet eden bir Japon ya da Rus kendi dillerinde yayın izleme imkanı bulurken aynı zamanda Amerika’da ya da Almanya’da yaşayan Türk veya İspanyol da Türkçe ve/ya İspanyolca yayınlara ulaşabilecektir.

Ülkemizde imal ve ihraç edilen tüm cihazlara yüklenerek ihraç edilen ürünlerde bu hizmet standart olarak sunulacaktır. TV ve/ya Receiver üreticileri FREE IPTV sıralamasına ücret ödemeyecek ve sıralamada bulunan TV ile radyo kanalları da bulunmalarından dolayı ücret talep etmeyecektir.

Son tüketicinin her an ve mobil olarak TV ve radyo yayınlarına ulaşması da bu sistem ile mümkün olacaktır. FREE IPTV hizmeti olan TV ve RECEIVERLER diğerlerine göre daha avantajlı satış olanağı yaratacaktır. Bu cihazların üzerinde FREE IPTV ve TUYAD logoları yer alacaktır.

Yerli Markaların Bilinirliği Artacak

Türkiye merkezli FREE IPTV ülkemizdeki tüm yerel markaların yaygın basın gücü sayesinde daha büyük alanda görülme ve duyulmasına da vesile olacaktır. TUYAD Kurumsal üyelerinin hizmetine sunulan FREE IPTV başta TRT olmak üzere tüm kanallarımızın faydasına çalışmalar yapacaktır.

Son yıllarda UYDU, KABLO, TERRESTRIAL, İNTERNET TV gibi TV izleme yöntemleri arasında dünya genelinde en çok tercih edilen yöntem IPTV olarak göze çarpmaktadır. IPTV, ülkelerin gelişmişlik ölçütü kablo ve anten gereksinimi duyulmadan görüntü kirliliği oluşturmayan izleme seçeneğidir. İnternet TV her yerden izleme ve erişim özgürlüğü sağladığından dolayı özellikle mobil kullanım için en uygun içerik izleme seçeneği haline gelmiştir.

Yeni Pazarlar

Ülkemiz set üstü kutu imalatında Avrupa lideri ve dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Halen yerli üretim ile yılda ortalama 15 milyon civarında Smart TV ve 10 milyon set üstü alıcı imal ve bunların yüzde sekseni de ihraç edilmektedir. Bu cihazlara FREE IPTV uygulamasının eklenmesi ile cihaza sahip olan kişilerin bu yayınlara ulaşması sağlanması hedeflenmektedir. İzleyicilerin kumandaya eklenecek tek bir tuş ile FREE IP TV’ye erişmesi mümkün olacaktır. Birkaç yıl içinde de milyonlarca izleme noktasına ulaşılacağı ön görülmektedir. Bu sistem sayesinde sadece yayın izleme değil aynı zamanda izleyici kitlesinin kullanım alışkanlıkları da raporlanabilecek ve üreticilere farklı pazar olanakları sağlayacaktır.

TUYAD FREE IPTV Projesi ile ülkemiz kanallarını ve yerli üretici markalarını tüm dünyaya taşımayı hedeflemektedir.

Her geçen gün üye kaybı yaşayan PAY TV platformlarının da ek bir cihaz dağıtmasına gerek kalmadan FREE IPTV içerisine adapte edilecek yazılım ile abonelerine hizmet verme olanağı da sağlanacaktır. Bu uygulama tüm dünyada yaygın hale geleceğinden PAY TV Platformları yayınlarını farklı dillerde hizmete sokarak sadece Türkiye’den değil aynı zamanda birçok farklı ülkeden abone elde edecektir.

Ülkemizde ve dünyada kanıtlanmış PAY TV Platformları logosu ile yazılımlarda olacak ve son kullanıcı bu platformları tercih ettiğinde platform çağrı merkezlerinden abone olduktan sonra bu yazılım sayesinde ek bir cihaza gerek duymadan abone oldukları platform yayınlarını izleyecektir.

Abonelik işlemleri satıcı firma tarafından yapıldığında platform tarafından satıcı firmaya anlaşmamız gereği abone kazandırma primi sağlanacaktır. Böylelikle abone artarken aynı zamanda sektörde de yeni gelir kapıları oluşacaktır.

TUYAD Derneği kuruluş amaçları arasında olan sektörel gelişme yeni teknolojileri zamanında sektöre taşıma misyonu ile FREE IPTV çalışmalarına başlamıştır. Ana amacımız ülkemizde var olan sektör firma ve markalarımızın uluslararası pazarda lider konumda olmasıdır. FREE IPTV sektörün son dönemde en çok pazar payını oluşturan internet televizyonculuk pazarına büyük bir katkı sağlayacaktır.

Reyting Ölçümü Daha Kolay

FREE IPTV Sadece yayın izleme teknolojisi olarak görülmemeli aynı zamanda izleme seçenekleri ölçümleme ve izleyici kitlesinin bölgesel olarak belirlenerek bu sistem ile raporlanacaktır. Reyting raporlamaları ve anlık veriler süratli ve ekonomik olarak elde edilebilecektir.

Halen RTÜK tarafından ve TUYAD dahil birçok STK ortak çalışması ile düzenlenen “internet yayıncılığının” FREE IP TV yayın esaslarını kapsaması çalışmalarını da yapmaktayız.

Mevcut durumda FTA, Uydu veya Kablo üzerinden RTÜK’ten veya yurt dışından alınan lisanslar ile yapılan yayınların yine medya hizmet sağlayıcıların kurumsal internet sayfaları veya yetkilendirdikleri platformlar üzerinden de iletilmesi FREE IPTV ile mümkün olacaktır.

Tivibu, TV+, Digiturk Play, gibi IP tabanlı platformlar ve yapım aşamasındaki diğer platformlar bu proje ile daha hızlı yayın yapar hale gelebilecektir. Sosyal Medya Uygulamaları üzerinden erişilebilen Youtube, Periscope, Facebook gibi Sosyal medya uygulamalarına da ulaşım imkânı sağlanacaktır. İnternet ortamından yapılacak yayın ve hizmetlerin bir çatı altında tutulması ve çift taraflı iletişimin her daim varlığı sağlanacaktır.

FREE IPTV projesinde TUYAD onayı alacak firmaların platform aboneliklerinde iş birliği muhakkak ilgili platformun onayı ile mümkün olabilecektir

 

Hayrettin Özaydın

TUYAD Yönetim Kurulu Adına

Yönetim Kurulu Başkanı